Kosten mediation bij scheiding

euro

Een scheiding brengt natuurlijk altijd kosten met zich mee. Lees hier meer over de kosten voor een mediationtraject bij een echtscheiding. Daarbij zijn er wellicht vanuit de overheid of vanuit de rechtsbijstandsverzekering meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken.

Met Mediation Sneek leg je vooraf goede en heldere afspraken vast over de kosten, zodat je niet met allerlei onverwachte kosten geconfronteerd wordt. 

Heb je hierover vragen: neem dan gerust contact met mij op!

 

Mediation bij echtscheiding al vanaf € 53 per persoon!

 

 • Gesubsidieerde rechtsbijstand

  Als jouw inkomen en vermogen beneden bepaalde grenzen ligt dan betaalt de overheid in de meeste gevallen de kosten van de mediator. Je krijgt dan een zogenaamde toevoeging (‘pro deo’). In dat geval moet je altijd wel een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en bedraagt  € 53,- of € 105,-. 

  In het eerste gesprek wordt met jullie bekeken of het zinvol is om bij de Raad voor Rechtsbijstand een aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand in te dienen. . De actuele inkomens- en vermogensnormen vind je op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.

  Het kan zijn dat jullie allebei voor gesubsidieerde mediation in aanmerking komen, maar het kan ook zijn dat één van jullie recht heeft op de toevoeging en de ander niet. In dat geval betaalt degene die hier géén recht op heeft, nooit meer dan de helft van de totale rekening van de mediator.  

  Aan het eind van de zaak wordt door de Raad voor Rechtsbijstand beoordeeld of jullie op grond van het financiële resultaat vanuit de scheiding, alsnog in staat zijn de kosten van de mediation zelf te dragen. Dit heet de resultaatsbeoordeling. Er is bepaald dat je daartoe in staat bent wanneer je een geldbedrag ontvangt (of een geldvordering hebt gekregen) ter hoogte van tenminste 50% van het heffingsvrije vermogen. In dat geval moet je alsnog de rekening van de mediator te betalen.

 • Uurtarief

  Als jullie niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde mediation, dan hanteert Mediation Sneek een tarief van € 160,- per uur. (€ 80,- per partij per uur). Dit is inclusief 21% BTW. Mocht één van beiden wel recht hebben op gesubsidieerde mediation dan wordt de andere partij slechts de helft van het totale uurtarief in rekening gebracht. 

  Het uurtarief wordt berekend over de werkzaamheden die voor jullie worden verricht: het voeren van de mediationgesprekken en telefoongesprekken en het opstellen van brieven. Voor het opstellen van het convenant en ouderschapsplan en het maken van alimentatieberekeningen wordt voorafgaand aan het mediationtraject een vast tarief vastgelegd, waardoor jullie niet voor onaangename verrasssingen komen te staan.

 • Rechtsbijstandsverzekering

  Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Het kan zijn dat de kosten voor mediation in een scheidingssituatie geheel of gedeeltelijk onder de dekking vallen van deze verzekering.
  Check goed de polisvoorwaarden of vraag het na bij jouw verzekeringsadviseur.

 • Overige kosten

  Als je bent getrouwd of je hebt een geregistreerd partnerschap, dan zal de echtscheiding door de rechter uitgesproken moeten worden. Hiervoor moet een verzoekschrift ingediend worden door een advocaat. Deze zal hiervoor kosten in rekening brengen en er zullen griffiekosten betaald moeten worden.

  Als je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan is de maximale bijdrage voor de griffiekosten gezamenlijk € 78,- (€ 39,- per persoon). De advocaat zal verder alleen nog kosten voor het aanvragen van de uittreksels uit het bevolkingsregister doorberekenen.

  Hebben julie beiden geen recht op een zogenaamde toevoeging, dan betaal je gezamenlijk nog € 288,- aan griffiekosten (€ 144,- per persoon) en ook zal de advocaat kosten in rekening brengen voor het indienen van het verzoekschrift. In het geval één van beiden geen recht op de toevoeging heeft, zal de advocaat de helft zijn kosten in rekening brengen.

  Mediation Sneek werkt al jarenlang samen met een advocaat, die een vaste prijs in rekening brengt voor zijn werkzaamheden.  Dit geeft duidelijkheid in de kosten en voorkomt nare verrassingen. 

  Betrekken jullie externe adviseurs, zoals hypotheekverstrekkers, accountants, financieel planners, etcetera, bij de zaak, dan zijn die kosten natuurlijk voor jullie eigen rekening. 

   

Mediation Sneek
Westereems 14
8602 CR  Sneek
0515 - 707098
06 - 19057276
 

MfN Registermediator PNG 72dpi

 

logo rvr

Hightrust