Kinderen van co-ouders hebben betere schoolresultaten

Fotolia schoolkids XS

 Kinderen van wie de gescheiden ouders met elkaar een co-ouderschap hebben afgesproken, presteren op school beter dan kinderen, die overwegend bij één van beide ouders wonen.

Dat blijkt uit onderzoek wat in dagblad Trouw is gepubliceerd. 

De universiteit van Utrecht heeft een onderzoek gedaan onder 5300 kinderen. De gemiddelde schoolprestaties liggen ongeveer 0,5 punt hoger dan kinderen van 1-ouder gezinnen.

Als verklaring wordt gegeven, dat co-ouders minder ruzie maken dan andere ex-partners. Kinderen hebben minder last van de scheiding als de ouders het meer met elkaar eens zijn.

Dat gaat echter vaak niet vanzelf. Scheiden is een spannende en emotionele periode, waarin het voor de ex-partners lastig kan zijn om een goede invulling van het gezamenlijk ouderschap te zoeken.

Juist in deze heftige periode kan het dan heel nuttig zijn een onafhankelijk persoon in te schakelen: iemand die ervaring heeft op het gebied van scheiden en oog en oor heeft voor álle belangen: die van de beide ouders, maar zeker ook die van de kinderen!

Een mediator is professioneel opgeleid, onafhankelijk en neutraal. Een scheidingsmediator (of: familiemediator) begeleidt scheidende ouders in het zoeken naar de juiste vorm van ouderschap. Het belang van de kinderen staat hierbij altijd voorop. Co-ouderschap kán hierbij een goede oplossing zijn, maar is dat zeker niet altijd! De afspraken die de ouders maken worden vastgelegd in een gedegen ouderschapsplan. 

Lees het hele artikel in Trouw.

 

Meer informatie over mediation: